Toont alle 6 resultaten

Bestraling heeft een groot effect op de huid.

Bestraling kan als bijwerking hebben dat de huid plaatselijk kwetsbaar wordt; hierdoor treedt een beschadiging en verkleuring van de huid op. In sommige gevallen ontstaat er een ontsteking van de huid. Naast het feit dat de huid rood en dun wordt, kan de huid droog en schilferig of juist vettig aanvoelen. Ook kan de huid jeuken, overgevoelig zijn bij aanraking of een slecht genezende wond hebben.

Lees meer over bestraling. >>

Verschillende vormen van bestralingsschade.

De bestralingsschade kan zich op twee manieren uiten, direct na of tijdens de bestraling of op een later moment nadat de bestraling is afgerond. Bestraling in combinatie met chemotherapie verhoogt de kans op late radiatie schade. Voorbeelden van latere huidafwijkingen zijn pijn, oedeem (zwelling), verharding van het weefsel en zichtbare vaatjes. Deze klachten kunnen verergeren en gaan niet zelf over.

Een goede verzorging van de bestraalde huid is van belang voor goed herstel.

Naast oedeemtherapie, littekentherapie en lasertherapie (voor het verwijderen van de vaatjes) bij de huidtherapeut, is de verzorging van de bestraalde huidgebied erg belangrijk. Een vochtregulerende crème kan helpen bij een goede huidverzorging. Deze crème dient pH-neutraal te zijn en moet geen parfum of alcohol bevatten. Felle zon dient vermeden te worden en het is belangrijk om de huid in te smeren met een goede zonbeschermende crème met minimaal SPF 30.