Met medische tatoeage behandel je de verkleuring van de huid.

Een tatoeage is het met fijne naaldjes inbrengen van kleurstoffen in de huid. Medische tatoeage wordt in vaktermen ook wel dermatografie genoemd. Bij deze methode kunnen zowel kleurstoffen, vloeistoffen en medicijnen in de huid aangebracht worden. Medische tatoeage wordt vaak toegepast bij verkleuringen van de huid, na chirurgische ingrepen en/of verwondingen aan de huid.

De resultaten die geboekt worden met dermatografie zijn blijvend. Wel zal de kleur in de loop van de tijd licht gaan vervagen; deze is dan eenvoudig bij te werken. Bij medische tatoeage wordt met behulp van speciale naalden een kleurstof pigment, in de juiste tinten van de huid, zeer nauwkeurig in de huid gebracht. Met behulp van deze toepassing neemt het zelfvertrouwen van de patiënt vaak in grote mate toe. De aandoening wordt niet langer als storend ervaren, zowel voor de patiënt zelf als voor de omgeving.

Toepassingen van dermatografie. >>
 

Verschillende toepassingen van medische tatoeage.

Dermatografie wordt vaak toegepast na borstreconstructie of borstverkleining. Vaak gaat het dan om een tepelreconstructie. Bij het uitvallen van de haren na chemotherapie, kunnen ook de wenkbrauw haren uitvallen. De wenkbrauw reconstructie is ook een vorm van medische tatoeage, welke door de patiënt als zeer plezierig wordt ervaren.

Tevens kan er ook dermatografie toegepast worden bij de behandeling van brandwonden of na een ongeval of verwonding. Voor het bijwerken van het lippenrood na een schisis of een ongeval. Ook bij depigmentatie (zowel hypopigmentaties als hyperpigmentaties) van de huid, bijvoorbeeld ten gevolge van brandwonden of vitiligo, past men ook medische tatoeage toe. De vlek wordt ingekleurd door middel van een tatoeage. Tevens kan het toegepast worden bij haaruitval en kale plekken op het hoofd.

Vanuit de cosmetische kant, kan er permanente make-up op deze manier toegepast worden.

De dermatografie behandeling.

De mensen die de medische tatoeage ondergaan ervaren de behandeling in de meeste gevallen als pijnloos. Het wordt niet als belastend ervaren.

De tatoeage wordt meestal in twee tot drie keer aangebracht. Tussen de behandelingen zit vaak een periode van 6 tot 8 weken. Het is voor de huid belangrijk om de tatoeage in meerdere keren aan te brengen, vanwege het feit dat de beschadiging van de huid minimaal is. Tevens kan er op deze manier een optimale kleur verkregen worden. 

Nazorg van de tatoeage.

Bij het toepassen van medische tatoeage dien je de huid gedurende zeven dagen droog te houden. Wat inhoud dat douchen, zwemmen en een bezoek aan de sauna niet mogelijk is. De tatoeage moet goed verzorgd worden met een vette crème. De tatoeage kan gaan vervellen; dit is een normaal verschijnsel. Door het smeren van een goed verzorgende bodylotion wordt de huid soepel gehouden. Ook wordt blootstelling aan zonlicht afgeraden tot zes maanden na de laatste dermatografie behandeling. Daarna is het altijd sterk aan te raden om de huid goed te beschermen met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

De pigmenten zijn dermatologisch, bacteriologisch en pathologisch getest. Allergische reacties op de pigmenten komen nagenoeg nooit voor. 

Vragen en meer informatie over dermatografie.

Voor meer informatie over dermatografie of het maken van een afspraak om medische tatoeage toe te willen passen, verwijs ik u naar Truus van der Werff, huidtherapeut in Groningen. U kunt contact met haar opnemen via dermatografiegroningen@gmail.com

De dermatografie behandeling wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Er is geen verwijzing nodig van de huisarts.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.