Wonden genezen slecht door een verminderde doorbloeding van de huid.
Wonden bestaan er in verschillende soorten. Bij een gezonde huid is de doorbloeding goed en heeft het voldoende zuurstof en voeding om wondjes snel te genezen. Als de doorbloeding van de huid vermindert, kunnen deze minder goed genezen. Hierdoor ontstaan chronische open wonden met risico op infecties en afsterving.
Open been en doorlig wonden zijn de meest voorkomende wonden.
De meeste voorkomende wond is een ‘open been’ (ulcus cruris) en ontstaat door een afwijking aan het aderstelsel; een stoornis in de bloedsomloop geneest de wond slecht. ‘Open benen’ komen met name voor bij ouderen die al langere tijd klachten hebben vanwege een slechte doorbloeding in de benen (bijvoorbeeld bij spataders).
Doorligwonden ontstaan door langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bot en de externe onderlaag (bed of stoel), waardoor zuurstoftekort ontstaat in de huid en het onderhuidse bindweefsel. Het weefsel gaat dood door de aanhoudende druk op die bepaalde plek en er ontstaat een wond.
Een wond die niet goed geneest.
Wanneer de wond niet wil genezen is deze vaak met een korst bedekt. En in sommige gevallen kan de wond bedekt zijn met dode huid- en bindweefselcellen die een zwarte vlies vormen over de wond. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen open wonden veroorzaken of verergeren.
Hoe kun je een wond het beste behandelen.
Het behandelen is met name gericht op het terugdringen van het oedeem. Dit zorgt uiteindelijk voor een verbetering van de doorbloeding van de huid. Wondverzorging is tevens van groot belang.