Toont alle 3 resultaten

Zonbescherming draagt bij aan het voorkomen van huidkanker.

Zonbescherming is van groot belang om huidbeschadiging te voorkomen. In de meeste gevallen ontstaat huidkanker door UV-straling; huidkanker is de tweede meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een goede crème of spray beschermt de huid tegen de zon, maar ook tegen de schadelijke UV-stralen, zowel UVA- als UVB-stralen. Voor een optimale bescherming kan je het best gebruik maken van een zonnebrandproduct met een hoge factor.

Welke schade geeft de zon. >>

Verschillende vormen van huid beschadiging.

Ouderdomsvlekken en huidveroudering komen ook voort uit de beschadiging van de huid door de zon. Huidveroudering wordt met name door de UVA-straling veroorzaakt. Deze vorm van straling tasten de collageen en elastine aan. UVB-stralen veroorzaken DNA schade en zonverbranding. Deze verbranding beschadigt de huid blijvend. Elke keer als de huid verbrandt, raken huidcellen beschadigd door de UV-straling. UV-schade kun je te allen tijde oplopen, ook al is het mistig of bewolkt.

Wat te doen bij een verbrande huid.

Als je onverhoopt toch verbrand bent, dien je het smeren met een vette crème op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid vast, waardoor het branderige gevoel verergert kan worden. Het gebruik van een verkoelend aftersun product werkt vele malen beter en voelt veel prettiger aan.

Advies voor de beste bescherming.

Voor een goede zon bescherming geldt in het algemeen dat het belangrijk is om je al in te smeren voordat je de zon in gaat. Vermijd de intensieve middagzon en smeer herhaaldelijk. Geadviseerd wordt om zonnebrandcrème in een dikke laag aan te brengen voor een goede bescherming; zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Het gebruik van medicijnen kan de gevoeligheid voor zonlicht verhogen. De zonnebrandcrème is na aankoop nog 1-2 jaar houdbaar. Nadat de verpakking geopend of warm geworden is, wordt de beschermingsfactor lager. Als je op wintersport gaat is het belangrijk om een zonnebrandproduct te hebben die vet is. Een product op waterbasis bevriest op de huid in de kou.

Voor elk huidtype is er een goed zonnebrandproduct beschikbaar.