Toont alle 2 resultaten

Psoriasis is een chronische huidaandoening.

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid en is niet besmettelijk. Klachten zijn terugkerende rode en schilferende plekken, jeuk of pijn. Deze plekken kunnen over het hele lichaam voorkomen. Het kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan deze huidziekte definitief genezen. De eerste afwijkingen kunnen op elke leeftijd ontstaan. Er zijn verschillende vormen, waarvan plaque psoriasis het meest voorkomt.

Het ontstaan en beloop van deze huidziekte. >>

Hoe ontstaat Psoriasis.

De exacte oorzaak van het ontstaan van deze huidziekte is niet bekend, wel is duidelijk dat een erfelijke aanleg een belangrijke rol kan spelen. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen op het beloop van psoriasis. Enkele voorbeelden zijn infecties, beschadiging van de huid, blootstelling aan zonlicht, hormonale factoren, stress, alcohol, roken en medicijnen.

Het beloop is vaak onvoorspelbaar.

Over het algemeen zal zonlicht psoriasis verbeteren; bij een enkeling treedt door de zon juist verergering op. Er zijn twee leeftijdscategorieën waarin deze huidziekte relatief vaak voorkomt: 16-21 jaar en 57-60 jaar. Hoe lang de afwijkingen blijven bestaan varieert van enkele weken tot het hele leven; het beloop is onvoorspelbaar.

Adviezen voor een huid die jeukt.

Er zijn verschillende vormen van therapie mogelijk. Zelf kun je er voor zorgen om de huid goed vet te houden. Het kan ook helpen om een bad te nemen met badolie. Ook is het belangrijk om niet te krabben, hoe lastig dit ook is.