Oedeem is een opeenhoping van vocht.

Bij oedeem is er sprake van vocht op plaatsen waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is in het lichaam. Het kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld de enkels, de buik of de longen. Het optreden van het vocht kan zeer verschillende oorzaken hebben. Er bestaan verschillende vormen, waar lymfoedeem een veelvoorkomende vorm is.

Mogelijke oorzaken. >>

Oorzaken van het optreden van oedeem.

Het ophopen van het vocht kan vele oorzaken hebben. Als de aderen in de benen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan zich vocht ophopen in de voeten, de enkels en de onderbenen. Ook een verminderde pompfunctie van het hart – hartfalen – of lever- en nieraandoeningen kunnen oedeem veroorzaken.

Welke vormen zijn er.

Lymfoedeem kan ontstaan ten gevolge van een chirurgische ingreep en/of bestraling. Letsel van de lymfvaten kunnen ook aanleiding geven tot oedeem. Bij lymfoedeem voelt de huid gespannen aan en kan een zwaar en moe gevoel optreden in de armen of benen.

Een andere vorm is veneus oedeem. Hierbij is sprake van vochtophoping door het slecht functioneren van de aderen. Beide vormen zijn goed te behandelen.

Een vroege behandeling geeft het beste resultaat.

In alle gevallen is het raadzaam om uw arts of oedeemtherapeut te raadplegen. Hoe eerder de behandeling start, des te beter is het resultaat.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.