Anti-aging tegen gaan met een zonnebrandmiddel

Anti-aging-zon-huid

De beste methode tegen anti-aging.

“De juiste benaming voor middelen tegen zonnebrand zijn anti-zonnebrandmiddelen.”

Een anti zonnebrandmiddel geeft de huid bescherming tegen UV-A en UV-B straling. De hoeveelheid bescherming tegen UV-B hangt af van de SPF (Sun Protection Factor). Welke SPF je moet gebruiken, hangt weer af van het huidtype en de zonnekracht. Een anti zonnebrandmiddel met een SPF beschermt de huid ook tegen schadelijke stoffen, zoals uitlaatgassen; het gaat uitdroging van de huid tegen en kan het ontstaan van couperose en pigmentvlekken voorkomen. Een anti zonnebrandmiddel is daarom een perfect anti-aging middel.

Het verschil tussen een crème met een SPF 30 of SPF 50 is niet zo groot. De SPF 30 biedt tenminste al een bescherming van 96,7%*, de factor 50 dan weer iets meer. Als de huid met een SPF 30 na 10 minuten rood kleurt, kun je 30 x 10 minuten met deze factor in de zon zitten. Daarna moet je je weer opnieuw insmeren.

Aandachtspunten zonbeschermingsproducten.

Over de filters in in een anti zonnebrandmiddel is nogal wat commotie ontstaan. Er is onderzoek gedaan naar chemische filters als actieve stof in anti zonnebrandmiddelen. De verhoogde bloedconcentraties van veel gebruikte chemische filters zijn zorgwekkend. Dit betreft in elk geval: oxybenzone, octocrylene, avobenzone en ecamsule. Van oxybenzon is in recente studies aangetoond dat ze jeuk en eczeem kunnen veroorzaken. Chemische filters absorberen het UV en worden gemakkelijk opgenomen door de huid, ze laten geen witte waas achter en werken 30 minuten na het opbrengen.

Anti zonnebrandmiddelen met een mineraal filter, zoals titaniumdioxide en zinkoxide, zijn te prefereren boven het gebruik van middelen met een chemisch filter, omdat deze niet in de huid dringen en dus veiliger zijn voor de gezondheid. Hiervan is nog niet bekend dat ze schadelijk zijn voor de huid. Minerale filters weerkaatsen het UV, werken direct, geven de huid weliswaar een glans en trekken niet in de huid. Dit laatste betekent dat ze ook weer snel verwijderd kunnen worden door bijvoorbeeld transpireren. Er moet dus regelmatig gesmeerd worden.

Algemene adviezen ten aanzien van zonnestraling.

  • Smeer je onbedekte huid in met een solide anti zonnebrandmiddel.
  • Laat de crème minimaal 30 minuten intrekken vooraf aan zonnestraling.
  • Smeer in elk geval om de 2 uur, doe dit secuur, ruim en egaal.
  • Herhaal het insmeren na het sporten ( in verband met zweten) en zwemmen en negeer hierbij de term ‘waterbestendig’.
  • Let erop dat je bij het zonnebaden ook transpireert.
  • Er bestaat een verschil tussen producten voor kinderen en volwassenen.
  • Een crème is beter te doseren dan een spray.

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat:

  1. Duurdere anti zonnebrand producten niet per definitie beter zijn dan goedkopere producten.
  2. Er weinig producten zijn zonder parfum (niet geschikt voor de gevoelige huiden en de huid van kinderen).

De verpakking van een anti zonnebrandmiddel.

Bij de aanschaf van een product is het belangrijk je op de hoogte te stellen van de ingrediënten. Neem hiervoor de tijd en verdiep je in de betekenis ervan. Zitten er allergenen in, die hormoonverstorend zouden kunnen werken en op langere termijn kankerverwekkend zouden kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld EDC’s. Let er ook op dat er een duidelijke ingrediëntenlijst bij zit met een goed leesbare Nederlandse instructie.

Teksten zoals ‘hypo allergeen’ en ‘dermatologisch getest’ halen ons vaak over de streep om juist dat product te kopen. Hierbij moet worden opgemerkt dat ‘hypo allergeen’ geen wettelijke bepaling is. Ook zijn we gevoelig voor termen als ‘waterbestendig’ en het niet bevatten van parabenen (conserveermiddelen). Waterbestendig bestaat niet echt en er bestaan ook parabenen die niet schadelijk zijn. De beloftes zijn niet altijd reëel.

Om de aantrekkelijkheid van een anti zonnebrandmiddel te vergroten, moet deze voldoen aan de volgende eisen: 

  • Het anti zonnebrandmiddel moet makkelijk aan te brengen zijn, zonder plakkerig en vet aan te voelen.
  • Bij het aanbrengen moet het goed te doseren zijn.
  • Denk aan de geur van het product, het is plezierig dat het lekker ruikt.

Huidproduct heeft verschillende anti zonnebrandproducten te verkrijgen. Het volledige overzicht vindt u hier.

Als aanvulling op deze blog kunt u ook nog de volgende informatie bekijken:

KWF Zonadvies app, waarbij een timer aangeeft wanneer je weer moet smeren

Informatie over huidtypes en SPF

Informatie over zonnebrandmiddelen

“We kunnen niet meer doof en blind zijn voor de schaduwkant van de zonnestraling.”

 

Geschreven vanuit mijn ervaringen als huidtherapeut.

Truus van der Werff is huidtherapeut en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor paramedici (BIG geregistreerd) en lid van de vereniging voor Huidtherapeuten.