Zonnestraling en zonnebrand

UV-schade-straling-zonnebrand

De gevolgen van zon verbranding.

Zon staat voor warmte, ons behaaglijk voelen en bruin worden. Nederland telt tussen de 1400 en 1700 zonuren per jaar, maar met de klimaatverandering zal het aantal zonuren stijgen. 

Het blijft een foute gedachte dat een gebruinde huid staat voor een gezond lichaam. Zouden we meer kennis nemen van de zonnestraling en ons beter verdiepen in de middelen tegen zonnebrand en hoe deze te gebruiken, dan zou de diagnose huidkanker drastisch naar beneden gaan. Volgens het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) worden elk jaar 70.000 mensen geconfronteerd met de diagnose huidkanker, de meest voorkomende kankersoort.

Hierbij komt het basaalcelcarcinoom het meeste voor, gevolgd door het plaveiselcelcarcinoom. Het melanoom, de meest dodelijke vorm, is sinds 2016 niet meer gestegen.

Hoe te handelen bij zonnestraling begint bij kennis van zaken.

Omdat overmatige zonnestraling ernstige gevolgen met zich meebrengt, is het smeren van een middel tegen zonnebrand een vereiste. Met de kennis van nu, kunnen we hier niet meer onderuit. Toch blijkt uit onderzoek van het Nationale 50Plus Panel dat bijna 90% van de mensen weet dat de zon schadelijk is, maar hier niet naar handelt. Hoe ouder men wordt, des te minder men smeert. Juist deze groep is het meeste gevoelig voor huidkanker.

Weet dat zonnestraling in beperkte mate noodzakelijk is voor ons welzijn, maar dat dit zeker ook zijn keerzijde heeft. Ons lichaam maakt onder invloed van de zon het belangrijke vitamine D aan. Het UV-B uit zonlicht zorgt voor de bruine teint en een oppervlakkige verbranding, maar UV-A dringt dieper door in de huid en is verantwoordelijk voor de snellere veroudering van de huid.

Het effect van UV-straling.

We realiseren ons te weinig dat UV straling naast huidkanker ook sneeuwblindheid kan veroorzaken met staar tot gevolg. Denk er ook aan dat je UV schade oploopt bij bewolking, onder een parasol en achter glas. Achter glas verbrandt je niet, doordat UV-B door het glas wordt tegengehouden, maar UV-A gaat er wel gedeeltelijk doorheen. Het is bekend dat de linkerzijde van het gezicht vaker UV schade oploopt door het autorijden, bijvoorbeeld bij vrachtwagenchauffeurs. Het is dus verstandig je ook in te smeren bij een lange autorit. Folies tegen de autoruit kunnen ook de UV-A stralen tegenhouden. Dat mensen met een donkere huid niet kunnen verbranden is een fabeltje.

Extra aandacht voor de bescherming van de kinderhuid.

Bij het beschadigen door zonnestraling van een kinderhuid is er te weinig tijd voor reparatie van de huid en zullen er al kleine littekentjes ontstaan, die onherstelbaar zijn. De meeste zon beschadiging vindt al plaats voor het 20e levensjaar. Maak daarom een juiste keuze voor een goede zon bescherming. De keuze bij kinderen valt dan op een anti zonnebrandmiddel met een mineraal filter en een hoge beschermingsfactor, omdat het niet in de huid trekt en er dus minder kans bestaat op overgevoeligheid.

Hoewel het merendeel van de mensen weet dat de zon schadelijk is, laten we 1 op de 4 kinderen verbranden, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van KWF.

Voorkomen is beter dan genezen.

Voorkomen is beter dan genezen, maar als er dan toch huidschade is opgetreden, schroom dan niet om een consult aan te vragen bij de huisarts, dermatoloog of de huidtherapeut. 

De huidtherapeut kan u bijvoorbeeld adviseren over uw huidtype, de risico’s voor u bij zonnestraling en een juist productgebruik. De gevolgen van zonnestraling, zoals couperose en pigmentaties kunnen door de huidtherapeut behandeld worden. Bij definitieve schade van de huid zal de dermatoloog de definitieve diagnose stellen.

Hieronder vindt u enkele aanwijzingen om uw kennis te vergroten over onze koperen ploert en zijn gevolgen:

Dat het aantal melanomen sinds 2016 niet meer is toegenomen, bewijst dat we door bewustwording van zonneschade dit ziektebeeld hebben kunnen terugdringen.

Huidproduct heeft verschillende anti zonnebrandproducten te verkrijgen.

Truus van der Werff is huidtherapeut en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor paramedici (BIG geregistreerd) en lid van de vereniging voor Huidtherapeuten.