Verbrand door de zon? Kies een Aftersun product

After Sun producten blog

Het gebruik van een Aftersun product is erg belangrijk.

In de voorgaande blogs heb ik geprobeerd u te overtuigen van de wijze waarop met de zon moet worden omgegaan. Maar na het zonnen is de huid erg gevoelig en is een treatment met een Aftersun product ook belangrijk.

Momenteel zit ik in het zuidelijk deel van Frankrijk, waar de zon rijkelijk haar stralen laat schijnen. We hebben een project gekocht, waar we jarenlang werkervaring bij op kunnen doen. Aangezien we vinden dat er veel moet gebeuren, starten we ‘s morgens vroeg bij een nog redelijke temperatuur, maar bij temperaturen van 35 graden zitten de Fransen binnen en halen wij schuren leeg en zitten in de brandende zon een border te ontdoen van stenen. 

Smeer advies voor een zonnige dag.

De UV-index is 8, zeer hoog, met op dit moment een hoge luchtvochtigheid, wat een klam en benauwd gevoel geeft. Ik smeer mij zorgvuldig in, zoals ik dat altijd naar mijn patiënten/cliënten heb gecommuniceerd, met een SPF 50 voor mijn gezicht en een SPF 30 voor mijn lichaam. Mijn voorkeur gaat uit naar een product met een mineraal filter (bijvoorbeeld Dermaquest sheer zinc), omdat het niet in de huid dringt. Een nadeel nu is dat het er door mijn transpireren ook weer snel afglijdt en ik vele malen extra moet smeren. Voor de lichaamsbescherming gaat mijn voorkeur uit naar een niet vette, maar luchtig smeerbare crème of lotion, omdat bij tuinwerkzaamheden in warm weer het stof aan vette zonnebrandcrème blijft plakken.

Na de werkzaamheden neem ik een lauwe douche, gebruik ik geen zeep en geen geparfumeerde reinigingsmiddelen. Mijn verhitte, toch enigszins verkleurde huid blijft koel door het gebruik van bijvoorbeeld een Aftersun product op waterbasis, die ik in de koelkast bewaar voor een extra koelend effect. Een vette crème of lotion is niet aan te raden; deze houdt de warmte vast. 

Verbranding door de zon, nog even goed om te weten.

1e graads verbranding

Zonverbranding is een 1e graads (oppervlakkige) verbranding met een lichte roodheid. Deze roodheid wordt  zichtbaar na ongeveer 6 tot 24 uur na de zonnestraling. Vaak verdwijnt deze weer na gemiddeld 3 dagen. Maar neem je de juiste voorzorgsmaatregelen niet in acht dan kun je zo maar een 2e graads verbranding oplopen. Deze ontstaat na 2 tot 12 uur na de zonnestraling, die ongeveer na de 3e dag weer verdwijnt met een lichte vervelling, waarbij ook tijdelijke pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Verbrand? Direct koelen.

Is de verbranding door de zon te hard gegaan, dan is het advies om meteen te koelen. Je voorkomt hier ook mee dat er oedeem(vochtophoping) ontstaat.

Vasalinegaas en biosynthetisch verband is meest effectief

Daarbij is uit onderzoek gebleken dat bij een oppervlakkige verbranding vaselinegaas en biosynthetisch verband wel effectief is, maar een honingverband bij verbranding niet effectief is.

Welke ingrediënten zijn voor een goed Aftersun product een must?

Omdat door zonnestraling en ook bij een verbranding door de zon de huidbarrière wordt beschadigd en daardoor de huid uitdroogt, moeten de vochtbalans en de huidbarrière hersteld worden. Hiervoor zijn verschillende ingrediënten nodig.

Bij een product wat hyaluron en glycerine bevat, wordt de mogelijkheid om vocht vast te houden in de huid vergroot. Een ingrediënt waar men zeer lovend over is, heet niacinamide. Dit vitamine B versterkt de huidbarrière door natuurlijke huidvetten aan te maken, maar is niet, in tegenstelling tot glycerine, lichaamseigen en moeten we halen uit onze voeding. Antioxidanten omdat ze schadelijke deeltjes die in de huid terechtkomen, door bijvoorbeeld luchtvervuiling en zonnestraling, wegnemen. Vitamine C, de biologische actieve vorm van ascorbinezuur, is een voorbeeld hiervan. Ook dit moeten we uit onze voeding halen, ook voor het in stand houden van botten en bindweefsel. Het zit van nature in citrusvruchten en in vele soorten groenten. Vitamine C geeft ons een krachtige bescherming tegen UV-straling, doordat het de werking van het anti zonnebrandproduct versterkt. Daarnaast vervaagt het ook de pigmentaties, ontstaan door de zonnestraling.

Ook panthenol is waardevol in de nazorg van een door de zon bestraalde huid. Het bevordert de celvorming, het versterkt de barrièrefunctie van de huid en verbetert de elasticiteit ervan.  

Het gaat vooral om de ingrediënten.

Staar je niet blind op de naam Aftersun als verzorging na het zonnebad, maar kijk ook naar lotions of crèmes, die verrijkt zijn met een of meerdere ingrediënten, zoals genoemd. Een Aftersun, ook wel nabehandelingscrème genoemd, werkt direct, plaatselijk, verfrissend, haalt het branderige gevoel weg en bevat meer water in plaats van olie.

Verzorgende crèmes en lotions vindt u o.a.in het assortiment van Meditopics, Eucerin, La Roche-Posay en Dermaquest.

Welk huidtypes zijn er en waar moet je aan denken.

  • Huidtype 1: verbrandt altijd, maar wordt niet bruin;
  • Huidtype 2: verbrandt meestal en wordt een beetje bruin;
  • Huidtype 3: verbrandt zelden en wordt bruin;
  • Huidtype 4: verbrandt bijna nooit en wordt bruin (Mediterrane type);
  • Huidtype 5: verbrandt bijna nooit en wordt diep getint bruin (Aziatische type);
  • Huidtype 6: verbrandt nooit en is donkerbruin of zwart van kleur (negroïde type)

 

“Zonder alcohol en parfum leren om te hydrateren en te kalmeren”.   

 

Bronnen:          

  1. art. Arie Knuistingh, I.A.Arnold, Just Eekhof
  2. www.drleenarts.com
  3. www.huidarts.com
  4. https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/
  5. www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh?term=Ascorbic+Acid
  6. www.PubMed.n
  7. https://www.ecco-verde.nl/

Truus van der Werff is huidtherapeut en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor paramedici (BIG geregistreerd) en lid van de vereniging voor Huidtherapeuten.