Het gebruik van water bij een droge huid met/zonder eczeem

Huidproducten bij een droge huid

Wat water betekent voor onze huid

Bij het bezoek van een vriendin aan Frankrijk werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt wat de reactie van water kan zijn op de huid.

Al heel lang had mijn vriendin last van droge plekken op haar armen, romp en benen. Met name na het douchen, waren deze plekken zichtbaar en zagen er roze, droog en licht schilferend uit. Afgezien van het feit dat deze plekken jeukten, stoorde zij zich ook aan het aanzien ervan. Verminderde weerstand en veelvuldig douchen bleken in haar geval de situatie te verergeren.

Smeren met crèmes en zalf voor de droge huid.

Na vele crèmes en zalfjes geprobeerd te hebben, besloot zij op advies van haar huidtherapeut, dezen te elimineren en met een schone lei te beginnen. We namen ook het watergebruik onder de loep. Dit heeft geresulteerd in het plaatsen van een anti-kalkfilter om de nadelige invloeden van hard water uit te sluiten: een gouden greep voor haar. De huidirritaties zijn er niet meer en zouden ze weer opspelen, dan is dit een indicatie voor het toevoegen van zout aan het apparaat.

Het effect van waterhardheid op de huid.

Hier in Frankrijk is de hardheid van het water 30 dH, in tegenstelling tot het gemiddelde in Nederland van 8-12 dH. Mijn vriendin ondervond al snel de nadelige gevolgen hiervan. Binnenkort wordt ook hier een anti-kalkfilter geplaatst voor het verkrijgen van zacht water (met behulp van de AquaCell waterontharder).

Doordat zeepresten in hard water niet goed oplossen en op de huid blijven zitten, wordt de natuurlijke beschermlaag van de huid aangetast. Dit zorgt voor een droge en geïrriteerde huid. Bestaande huidproblemen kunnen hierdoor verergeren.

Tips voor watergebruik bij een droge huid.

  • De huid minder vaak wassen, stap minder vaak onder de douche;
  • Gebruik milde huidreinigers en voorkom overmatig schuim;
  • Reinig je gezicht goed na;
  • Breng een lotion aan op de nog vochtige huid.

Welke producten kun je het best gebruiken bij een droge huid.

Hierbij wat weetjes over water in huidverzorgingsproducten en welke producten te gebruiken. Water droogt de huid uit, maar vormt vaak een onmisbaar ingrediënt in onze huidverzorgingsproducten. Het kan mineraalwater zijn of bronwater, waarbij aangetekend dat mineraalwater altijd dezelfde samenstelling heeft. Een goed voorbeeld van een product met brondwater is het thermaal bronwater van La Roche-Posay. De spray met thermaal bronwater is te gebruiken voor alle huidtypes. Zelfs de meest gevoelige huid. Daarnaast is het ook geschikt voor pasgeborenen, baby’s, kinderen, volwassenen en zwangere vrouwen. De spray beschermt de huid. Tevens verzacht de spray de huid en voel de huid verfrissend aan. De spray is te gebruiken voor het gezicht.

Hoeveelheid water in een crème, zalf en huidolie.

We maken gebruik van crèmes, zalven, huidoliën, lotions, gels en serums. Een crème bevat een mengsel van water en vetstoffen. Het bevat altijd een emulgator om er een samenhangend geheel van te maken. De verhoudingen tussen water en vetten wordt bepaald door het feit of het een hydrofiele of een hydrofobe crème is, dus of het een olie in water of een water in olie emulsie is. Voorbeelden van dagcrèmes zijn de producten uit de Effaclar lijn van La Roche-Posay.

Een zalf bevat weinig water en blijft daardoor beter op de huid zitten, waardoor er een goede inwerking van actieve werkstoffen kan plaatsvinden (bv.vaseline bij een extreem droge huid). Een nadelig effect hierbij kan zijn dat er over hydratatie ontstaat vanwege het grotere broei effect. 

Huidolie is gemaakt van plantaardige vetten (bv. arganolie, kokosolie), zijn minder plakkerig dan een zalf of een crème en bevatten doorgaans geen water. Huidolie wordt goed opgenomen door de huid, omdat deze vetzuren erg overeenkomen met die van de menselijke huid. Plezierige producten gebaseerd op olie zijn de doucheolie van Eucerin of de bad- en doucheolie van La Roche-Posay.

Hoeveelheid water in een lotion, gel of serum.

Lotions bestaan voor het grootste gedeelte uit water, het is altijd een olie in water emulsie en bevat emulgatoren. Tonics bevatten meestal alcohol met een uitdrogend effect. Door een lotion aan te brengen op een vochtige huid voorkom je uitdroging van de huid. Een goede reinigingslotion is de vetvrije huidreiniger van Meditopics. Ook door het reinigen met producten die micellair water bevatten, houdt de huid vocht vast en wordt teveel verdamping voorkomen. Doordat de huid licht zwelt, verdwijnen ook de droogterimpeltjes. Hiervoor kun je goed gebruik maken van micellair water van La Roche-Posay.

Een gel bestaat voornamelijk uit water, waardoor het verkoeling van de huid geeft. Het is daarbij zeer geschikt voor de verzorging van de vette huid.

Bij een serum moet je denken aan een hoge concentratie werkstoffen; hiervoor betaal je meer. Dat een serum kleinere moleculen zou bevatten en daardoor beter in de huid zou dringen, blijkt een farce te zijn. Laat je niet misleiden door het gebruik van edelmetaal en edelstenen in bijvoorbeeld een serum. Het is niet bewezen dat dit beter werkt en het maakt het product onnodig duur!

Belangrijke regels bij het gebruik van een huid verzorgingsproduct: 

  • Je huidtype en huidconditie bepalen in welke vorm je het huidproduct kiest;                                                                                                     
  • Hoe droger de huid, des te vetter het huidproduct;
  • Hoe vetter de huid, des te wateriger het huidproduct;
  • Hierbij is het belangrijk dat het product aangenaam ruikt, makkelijk smeerbaar is, lekker aanvoelt op de huid en ook weer eenvoudig te verwijderen is.

Daarbij kom ik weer bij een punt wat ik al eerder heb aangehaald in een van mijn blogs: de ingrediëntenlijst van een huidproduct, zo belangrijk!

De hoogste concentratie van actieve stoffen vind je in het eerste ingrediënt, met een afloop van concentratie hiervan in het laatste ingrediënt.

De namen die erop staan zijn gestandaardiseerd, d.w.z. dat er een internationale naamgeving bestaat voor cosmetische ingrediënten (INCI). Dit geeft je de gelegenheid om meer kennis op te doen van de stoffen die in het product zitten en welke mogelijk schadelijk voor jou kunnen zijn. Er bestaat ook een lijst van ingrediënten die beter vermeden kunnen worden.

        “bewaar een edelmetaal voor een sieraad alleen

        en bespaar je huid hiermee een allergeen”

 

In mijn huidtherapeutische praktijk werkte ik onder andere met de merken Meditopics, Dermaquest, La Roche-Posay, Eucerin en Alhydran. Deze producten vormen een goede basis in de huidverzorging. Mocht u vragen hebben over (één van) de producten, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Truus van der Werff, huidtherapeut, zal u vragen deskundig behandelen en u adviseren.

Truus van der Werff is huidtherapeut en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor paramedici (BIG geregistreerd) en lid van de vereniging voor Huidtherapeuten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *